The wanderers, door Meg Howrey

Ik kreeg The wanderers in het kader van een scifi-recensie, maar er is allerminst sprake van scifi. Deze keer niet om puur technische redenen maar gewoon omdat het dat écht niet is. Er is geen sprake van technologie die nog niet bestaat, geen speculatie over wetenschappelijke zaken, het is zelfs nauwelijks fictie: het verhaal is, zoals de schrijfster achterin het boek aangeeft, gebaseerd op een waargebeurd experiment. Alleen de karakters en gebeurtenissen zijn anders; het experiment heeft (ok, in aangepaste vorm) daadwerkelijk plaatsgevonden.

Geen science fiction dus, maar wél een heel mooi boek. Drie astronauten (of eigenlijk één astronaut, één kosmonaut en één taikonaut) worden zeventien maanden bij elkaar opgesloten om een reis naar Mars, een kort verblijf en de reis terug te simuleren. Gedurende die zeventien maanden worden zij en hun familie intensief begeleid en psychologisch geobserveerd. Het boek beschrijft de innerlijke reis die ze afleggen.

Die laatste zin klinkt een beetje cliché maar Howrey maakt het interessant door gebeurtenissen en geschiedenissen van de karakters op te lijnen. Zonder zwaar op de hand te worden leer je de karakters goed kennen en als je goed oplet, zie je hoe verschillende elementen in het verhaal met elkaar samenhangen.

The wanderers zou op een literatuurlijst niet misstaan. Voor liefhebbers van scifi een interessant uitstapje naar een aanverwant genre zonder dat ze zich te ver uit hun comfortzone hoeven te begeven.

Advies: eerst lezen en dan aan een vriend(in) cadeau doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top