Upgrade, door Blake Crouch

Logan werkt voor de GPA, de Gene Protection Agency. De GPA zorgt voor de handhaving van de nieuwe strenge wetten tegen genetisch onderzoek en genetische experimenten, ingesteld nadat zijn moeder per ongeluk een wereldwijde honger veroorzaakte met genetisch gemanipuleerde sprinkhanen. Tegen zijn wil krijgt Logan echter zélf een genetische upgrade, en komt hij voor een groot moreel dilemma te staan.

Enige tijd geleden hebben slimmeriken bedacht hoe je een bestseller kan schrijven: je hoofdpersoon is een held tegen wil en dank en is op de vlucht voor alles en iedereen. Het werkt: je wilt graag weten hoe de held nú weer zijn goede daden kan doen en tegelijkertijd zijn achtervolgers te slim af is. Upgrade is daarmee een spannend boek maar snijdt hier en daar wel de bocht af. Zo wordt de biomedische techniek Scythe (laten we zeggen de opvolger van CRISPR) gedropt als feit. Ik had graag meer uitleg gekregen over hoe dat dan werkt.

Heel onwaarschijnlijk is het trouwens niet: CRISPR is zélf al behoorlijk futuristisch als je erover nadenkt. Upgrade zou ik daarom niet in de categorie single-point zachte scifi willen plaatsen – fictie die een wereld beschrijft die identiek is aan de onze op één punt na (namelijk eenvoudiger genetische manipulatie). De waarschuwing die het boek bevat is ook duidelijk: with great power comes great responsibility.

Het Amerikaanse leger dat daags na uitbraak van een onbekende ziekte een heel dorp afzet, vond ik wel erg onrealistisch. Dat hebben we recentelijk in meer boeken gezien (bv. Pandamic, door A.G. Riddle) en hoewel het ongetwijfeld mogelijk is, leert de ervaring dat we eerst het kalf laten verdrinken voordat een overheid optreedt.

Er zit een erg interessant, toegepast filosofisch idee in Upgrade: als je als mens zó sterk en slim bent dat je geen speelbal van je emoties meer bent, wat blijft er dan van je menselijkheid over? Crouch komt met een antwoord!

Advies: lezen!

Back to Top